Vestiging opstalrecht zonnepanelen
Het bankwezen ziet vaak dat exploitanten van zonnepanelen aan eigenaren van bedrijfsvastgoed vragen of zij hun dakoppervlak willen verhuren voor de plaatsing van zonnepanelen.
Dat kan interessant zijn voor de eigenaren. Het kan extra inkomsten genereren, maar ook zorgen dat hun huurders of gebruikers duurzame en goedkope energie kunnen afnemen. Bovendien kan plaatsing van zonnepanelen goed zijn voor de waardeontwikkeling van het vastgoed. Het gebouw wordt duurzamer, dus krijgt een beter energielabel.
Meer lezen?
Bekijk de andere onderwerpen:
Bij het vestigen van zo’n opstalrecht is niet alleen de medewerking nodig van de gebouweigenaar. Maar ook van diens hypotheekverstrekker die ook weer eigen voorwaarden stelt aan dat opstalrecht: hoe wordt gegarandeerd dat plaatsing en onderhoud geen schade toebrengen aan het onderpand? Zijn mogelijke schades verzekerd? Ook daarover moeten bij de notaris goede afspraken worden gemaakt. Verder is ook de huurder van het gebouw partij in zulke projecten.
De NVB (De Nederlandse Vereniging van Banken) heeft nu een model ontwikkeld om de financiering van zonnestroomsystemen op het dak van bedrijfsgebouwen toegankelijker te maken. Het is geschikt voor de meest gangbare situaties, waarbij een exploitant zonnepanelen wil plaatsen op het dak van de gebouweigenaar (middels een opstalrecht). Daarnaast moet het de procestijd- en kosten voor financiers van dit soort projecten verminderen. De ontwikkeling hiervan is een initiatief van het Expertisecentrum Financiering Duurzame Energieprojecten. Dit is een Green Deal (www.greendeal.nl) tussen de NVB en de (toenmalige) ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, een samenwerking opgezet vanuit vragen door de zonnepanelenbranche. Ook het Verbond van Verzekeraars is bij dit project betrokken.